Article

One-day agenda on scientific writing

Highlights

  • How to write and structure a manuscript
  • Figure presentation
  • A ‘live edit’ where, as a group, editors examine selected abstracts submitted by the participants

Agenda

09:00

Welcome and introductions

09:30

What Makes a Great Paper? – 30 mins
Example of what top tier journal editors look for in a manuscript

10:00

Practical Exercise 1: You’re the Editor! – 15 mins

10:15

Elements of Writing Style – 30 mins
The golden rules of writing and structuring the text in your paper

10:45

Break

11:00

Titles and Abstracts – 45 mins
How to create an engaging and brief Title and Abstract

11:45

Practical Exercise 2: Writing a Title – 15 mins

12:00

Live Edit of Participants’ Abstracts – 30 mins
The editors will talk through their edits to a participant’s unpublished abstract (must be provided 4 weeks in advance of the masterclass)

12:30

Lunch

13:30

From Introduction to Conclusion – 30 mins
A guide to structuring each part of the paper to facilitate clear writing

14:00

Figure Presentation – 20 mins
An interactive module on designing clear and informative figures and tables

14:20

Practical Exercise 3: Improving Figures – 10 mins

14:30

Authorship and Authors’ Responsibilities – 15 mins
The contributing criteria for authorship and the responsibilities of an author

14:45

Practical Exercise 4: Who Should Be an Author? – 15 mins

15:00

Break

15:15

Plagiarism and Other Ethical Issues – 30 mins
Why misconduct happens, what it looks like and what to do about it

15:45

Practical Exercise 5: Best Practice in Scientific Publishing – 15 mins

16:00

Q&A and feedback

16:30

End of day


Image Credits
One-day workshop agenda on publishing